search menu linkedin2 twitter facebook cross check arrow-left arrow-right play share pause2 instagram

Secondment Erik-Jan Wagenvoort en Stefan Spaans

Erik-Jan Wagenvoort (33) en Stefan Spaans (30) zijn beiden op secondment in Londen. Stefan is associate bij Corporate en Erik-Jan senior associate bij Banking. Wij spraken met ze over het leven in Londen en de verschillen met Amsterdam.

“Sorry, Stefan is er nog niet. Hij zou hier tien minuten geleden al zijn, maar ik denk dat hij de weg kwijt is”, bijt Erik-Jan het spits af. Het kantoor in Londen is met 1737 man zo groot dat je elkaar daar niet zomaar even tegenkomt. Hoewel ze er beiden al zeker een half jaar zitten is dit dan ook pas de derde keer dat de spontane mannen elkaar treffen.

Links Erik-Jan Wagenvoort rechts Stefan Spaans
“We werken met de Messi’s en Ronaldo’s van de advocatuur.”

Op de A&O-fiets

Ze wonen allebei in hartje centrum, een half uur rijden van ons kantoor in The City vandaan. Erik-Jan pakt hiervoor zijn A&O-fiets, die hij speciaal mee heeft laten verhuizen. “De andere fietsers op hun racefiets met hun strakke wielrenpakjes kijken me altijd een beetje bedenkelijk aan, als ik daar met mijn lompe city bike, in mijn nette broek en met een kratje vol Amsterdamse graffiti tussen de dubbeldekkers door fiets”, lacht hij. “Het is ook hartstikke gevaarlijk”, reageert Stefan verbaasd. Hij heeft inmiddels de juiste kamer gevonden. “Van mijn leven niet dat ik dat doe. Ik stap gewoon lekker op de tube.” 

Champions League

Het werk in Londen bevalt de heren goed. Stefan: “De hele wereld wordt hier bediend. Ik werk vooral aan olie- en gasdeals die vanuit alle windrichtingen komen, maar voornamelijk in Londen of Houston worden gesloten. Dat is heel gaaf. Je werkt echt op een andere schaal.” Erik-Jan beaamt dit: “De zaken die we hier behandelen staan niet alleen in het Financieel Dagblad, maar ook in de Financial Times doordat hier zo’n unieke verzameling aan specialisten rondloopt. Cliënten zijn een stukje veeleisender dan in Nederland . Dit is echt de Champions League onder de advocatuur met alleen maar Messi’s en Ronaldo’s.”
 

Casual every day

Ook de manier van werken in Londen verschilt. “Je praat met je collega’s bijna niet over je privéleven en mensen hebben hier een wat rappere, commerciëlere babbel, het is net een tandje minder bescheiden”, denken de mannen. Ook de kledingstijl op kantoor is anders, maar juist weer tegenovergesteld. Erik-Jan: “Vooral bij Banking. Ik loop hier bijna nooit in pak.” Stefan lacht. “Zelfs ik draag lang niet altijd een pak. Daar zullen mijn collega’s in Amsterdam zich echt over verbazen.” De Britten zijn daarnaast een stuk beleefder. Als je tegen ze aanloopt bieden zij hun excuses bijvoorbeeld aan. Maar daar moet je wel doorheen kunnen kijken, waarschuwt Stefan. “Als een partner zegt dat je werk ‘quite good’ is dan heb je het heel slecht gedaan. Maar bij ‘not bad’ is die juist weer onder de indruk.” 

Ook andere clichés blijken waar. Zoals meer hiërarchie op de werkvloer dan in Nederland; trainees maken alleen een praatje met ouderen als die hen aanspreken. En dronken Engelsen die op straat over hun nek gaan? De mannen zien ze geregeld. “Als ze uitgaan gaan ze vaak tot het gaatje. Bij -10 °C lopen de mannen nog in hemdjes en de vrouwen in korte rokjes, ze staan in de buurt van de kroegen en clubs uitgebreid te zoenen en er gaat veel drank in”, ziet Erik-Jan. “Ik moest ook wel even aan die pints wennen hoor”, geeft Stefan toe. “Die dronk ik eerst net als een fluitje. Het kostte me een paar vrijdagen, maar dat heb ik inmiddels wel afgeleerd.”

Leven tussen de Beckhams

Zouden jullie permanent in Londen willen blijven? Stefan: “De zaken waar je aan werkt zijn echt gigantisch en indrukwekkend. Het is een geweldige wereldstad waar mensen niet zo op elkaar letten. Omdat bijna niemand familie in de buurt heeft wonen kun je gemakkelijk spontaan afspreken. Sociale verplichtingen van je jaarclub, bezoekjes aan je oma en 25 babyshowers per jaar heb je hier niet.  Dus je kunt spontaan naar prachtige cocktailbars, concerten en evenementen. Dat is heerlijk. Maar wonen waar wij nu dankzij A&O wonen is op de lange termijn eigenlijk niet realistisch.” Erik-Jan bevestigt dit. “Naast mij zit een privé school waar David Beckham zijn kinderen geregeld in een Bentley komt afleveren. Een dergelijke school kost hier al gauw 25.000 Pond per kind per jaar. Wonen en leven in London is niet goedkoop. Dan moet je ergens op bezuinigen. Vandaar dat veel van onze collega’s ervoor kiezen iedere dag meer dan een uur naar kantoor te reizen.”

Daarnaast vinden ze de kneuterigheid in Nederland ook wel weer aantrekkelijk. Stefan: “Dat je dicht bij je werk kunt wonen, je buurvrouw kent en kinderen op straat kunnen spelen heeft toch ook  toch ook wel wat. En de zaken waar we in Amsterdam aan werken zijn gelukkig ook van topniveau. Maar deze ervaring pakken ze ons niet meer af!” 

Wijze raad

Overweeg je een secondment? De mannen hebben nog wel wat tips. Erik-Jan: “Probeer er zakelijk én privé alles uit te halen wat erin zit. Er gebeurt hier zo veel! En gebruik het feit dat je Nederlander bent. ”
Stefan: “Eens. Onze directheid is een goed excuus om collega’s uit alle rangen aan te spreken. Ik probeer constant nieuwe mensen te ontmoeten en te netwerken. Daar heb je als je terugkomt ook nog wat aan!”